Aşil Tendonu

CellSonic ESWT aşil tendonu tedavi protokolü

Tendonlara aşırı yüklenme ve gerilmenin sonucu olarak ortaya çıkan Aşil Tendonuna genellikle atletler arasında rastlanır. Bu rahatsızlığa sahip hastalarda, acı veren ve dezorfarmasyona uğramış doku Aşil tendonlarında yer alır. Bü bölgelerin yeri ultrasonik ile belirlenebilmekte ve görselleştirilebilmektedir. Aşil tendonu tedavi uygulama protokolü, tenisçi dirseği, topuk mahmuzu ve omuz kireçlenmesine göre daha komplekstir.

Lokal anestezi gereklidir. CellSonic 5mm’lik şok başlığını kullanınız. Tendon, kaç adet ilgili bölgenin tedavi edileceğine göre genellikle birkaç bölgeye bölünür (resimde de görüldüğü üzere) Bir seansta uygulanacak şok sayısı 500 ile 2000 arasında farklılık gösterebilir. Her tendon bölgesi için uygulanacak şok dalgalarının enerji seviyeleri düşükten normalin üstüne kadar değişkenlik gösterebilir. Genellikle 2 seans yeterlidir. Bazı durumlarda 4 seansı bulduğu da olmaktadır.

Genel olarak uygulamaya, en çok şok dalgasını uygulayacağınız tendon bölgesinden başlayınız. İkinci, üçüncü ve dördüncü bölgelere doğru ilerledikçe uygulayacağınız şok sayısı(her tendon bölgesi başına) ve enerji seviyeleri giderek azalacaktır. Hasta, seanstan(tedaviden) birkaç gün sonra semptomlarda belirgin bir azalma hisseder. Bu hastalarda ilk görülen rahatlama “sabah sertliği” diye anılan rahatsızlıktan acısız gündüzlere uyanmaktır. Hastanın “şikayetsiz” statüsüne kavuşması 4 ila 6 hafta arasını bulmaktadır.

Ağır veya ani bir yüklenmeyi önlemek için atletlere, tedaviden 15 gün sonra ilk antrenmanlara başlayabileceklerini öneriniz. İdmanların tempoları dereceli olarak, görevli fizisyen tarafından arttırılabilir.

Hasta, evde günlük rutininde uygulama yapılan bölgeyi mümkün olduğunca çok kullanmalıdır. Eğer çalışılan iş fazla fiziksel yük gerektirmiyorsa, ofis ortamı gibi ise de yine aynısı geçerlidir. Diğer işlerde, örneğin postacı gibi, ilk bir ay içerisinde uzun mesafeler alınmamalıdır. Başarı oranları %70 ile %85 arasında değişmektedir.

Yorum Yaz